Verplicht energielabel bij verhuur

Verplicht energielabel bij verhuur

Wanneer u besluit een woning (opnieuw) te verhuren bent u als eigenaar in veel gevallen verplicht om inzicht te kunnen geven in de energiezuinigheid van de woning. U kunt inzicht krijgen in de energiezuinigheid door een definitief energielabel of de Energie Index voor u woning aan te vragen.

 

Energielabel

Het kunnen overhandigen van het definitieve energielabel aan nieuwe huurders is een verplichting bij het verhuren van uw woning. Door middel van het energielabel kunnen eigenaren en huurders in één oogopslag zien in welke mate de woning energiezuinig is. Mogelijk heeft uw woning al een definitief energielabel maar het is goed mogelijk dat u nog niet over een dergelijk label beschikt. Om het definitieve energielabel aan te vragen dient u als eigenaar 10 kenmerken van de woning te beschrijven die vervolgens door een erkend deskundige, op afstand, worden beoordeeld. Aan de hand hiervan krijgt u vervolgens het definitieve energielabel toegekend (A++, de zuinigste klasse, tot en met G, de minst zuinige klasse). Wanneer u momenteel besluit een definitief energielabel aan te vragen kan deze helaas niet gebruikt worden om het aantal punten voor het woningwaardesysteem te indexeren, hiervoor heeft u een Energie Index of een geldig energielabel dat is afgegeven voor 1 januari 2015, nodig.

Niet voor alle woningen geldt de verplichting om over een energielabel te beschikken bij nieuwe verhuur. Onder andere de verhuur van losse kamers in bijvoorbeeld een studentenhuis zijn uitgezonderd van het verplichte energielabel, maar ook garageboxen vallen buiten de eerder benoemde regelgeving.

De kosten voor het aanvragen van een energielabel bedragen enkele tientallen euro’s.

 

Energie Index

De Energie Index is een uitgebreidere versie van het energielabel. Waar het energielabel ‘slechts’ 10 kenmerken van een woning beoordeeld, wordt de Energie Index bepaald aan de hand van 150 kenmerken die door een gecertificeerde energieadviseur worden beoordeeld. Bij de registratie van de Energie Index wordt ook automatisch een definitief energielabel voor uw woning gegenereerd.

De Energie Index is een vrijwillig instrument om de energiezuinigheid van uw woning te bepalen en is dus nooit een verplichting.  Echter is de Energie Index, samen met het energielabel dat is afgegeven voor 1 januari 2015 en nog geldig is, het enige instrument dat u kunt gebruiken om punten te verkrijgen in het woningwaardesysteem.

Kosten voor het bepalen van de Energie Index door ene erkend adviseur bedragen ongeveer €175,- per woning, afhankelijk van de afmetingen van de woning.

 

Het is erg verstandig om een Energie Index of energielabel voor uw woning aan te vragen. Naast de mogelijke boete die u riskeert (€405,-) wanneer u niet beschikt over een Energie Index of een energielabel, heeft u ook een geldige Energie Index nodig wanneer u bijvoorbeeld in aanmerking wil komen voor bijvoorbeeld de stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) voor particuliere verhuurders.

Wij adviseren u graag over het al dan niet aanvragen van een Energie Index of energielabel voor uw woning en welke partijen u hierbij het beste kan inschakelen. Voor een specifiek advies omtrent uw woning en een al dan niet verplicht energielabel kunt u altijd contact met ons opnemen.