De vermogende particulier heeft het moeilijk

De vermogende particulier heeft het moeilijk

De beurs is niet meer wat het geweest is, sparen levert niets op en de hypotheekrente staat laag. Wie geld op de bank heeft staan zou na moeten denken over het beleggen in ‘stenen’. Met gemiddeld een half procent rente bij de grote banken levert sparen weinig op. Daarbij zorgt de stijgende inflatie er voor dat spaargeld minder waard wordt waardoor men feitelijk dief van eigen portemonnee is wanneer spaargeld niet wordt uitgegeven. Alsof dat nog niet genoeg is, komt de Belastingdienst jaarlijks langs voor een afrekening van vermogensbelasting waardoor er onder aan de streep geen enkele waardevermeerdering plaatsvind.

 

Alternatieven

Natuurlijk zijn er diverse alternatieven voor sparen, alleen zijn deze alternatieven niet allemaal even verstandig. Beleggen in aandelen is risicovol en biedt niet meer het rendement dat het voorheen deed. Voor obligaties geldt hetzelfde, van ‘de veilige haven voor kapitaal’ is geen sprake meer. Een beter alternatief lijkt het beleggen in vastgoed. Een tweede huis als beleggingsobject behoudt zijn waarde en geeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 5% tot 8,5% uit huurinkomsten. Daarnaast hebben stenen nog een aantal grote voordelen: ze gaan nergens heen, ze zijn relatief waardevast en de behoefte eraan zal altijd blijven bestaan.

 

Aandachtspunten

Wanneer u overweegt om een tweede huis als beleggingsobject aan te schaffen zijn er een aantal aandachtspunten waar u goed op moet letten:

1.  Aankoop

Wie wil verdienen aan een beleggingspand moet zorgen dat er niet te veel betaalt wordt voor de aanschaf. Controleer daarnaast ook goed of er vraag is naar een dergelijk object en welke huurprijs gevraagd mag/kan worden. Een veel gemaakte fout hierin is het aankopen van een relatief goedkoop appartement met hoge servicekosten. Controleer daarom ook goed hoe hoog de servicekosten zijn en check tevens of er een Vereniging van Eigenaren actief is en of deze ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Tot slot is natuurlijk de locatie en de staat van het object van belang.

2. Lange termijn

Bij het investeren in vastgoed is het snel behalen van rendement geen mogelijkheid. Dit komt door de hoge aanschafkosten zoals de aanschafkosten voor het object, de notariskosten, de overdrachtsbelasting en bemiddelingskosten. Het voordeel van deze kosten is dat deze kosten vrij overzichtelijk zijn doordat ze slechts de kop op steken bij de overdracht van een pand en/of bij huurmutaties.

3. Wet- en regelgeving

Verhuren aan studenten of een pand splitsen in appartementen met verschillende huisnummers is niet zomaar toegestaan. Controleer daarom goed bij de gemeente aan welke voorwaarden voldaan moeten worden en of het object wel in aanmerking kan komen voor eventuele vergunningen.

4. Onderhoud

Wanneer een pand aangeschaft is volgen er vaak (onvoorziene) onderhoudskosten. Houdt er daarom rekening mee dat er geld ‘achter de hand’ gehouden dient te worden voor onderhoud. Ook tijdens de verhuur van het object zal de verhuurder soms onderhoud moeten plegen, bijvoorbeeld wanneer een huurder een gebrek aan de woning constateert.

5. Lastige huurders

Een wanbetaler, een hennepkweker of een volledig uitgewoond huis. Als verhuurder moet je wel tegen tegenslagen kunnen, het verhuren van vastgoed blijft immers ondernemen. Het is daarom aan te raden om goed onderzoek te doen wie de huurders zijn, om zo problemen te voorkomen.

 

Onze diensten

Om risico’s te beperken is het inschakelen van een derde partij als WTK Vastgoedbeheer een verstandige beslissing. WTK Vastgoedbeheer ontzorgd, bijvoorbeeld door potentiële huurders te screenen, te selecteren en deugdelijke huurcontracten op te stellen. Ons dienstenpakket bestaat uit enkel verhuurbemiddeling tot een totaalconcept waarin wij zorg dragen voor financiële afhandeling, verhuurbemiddeling en technisch beheer en onderhoud. Mocht u meer informatie willen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.